Provincie: Vlaams-Brabant Watertype: Openbare plas, Groep 1 Belangrijkste Vissoorten: Blankvoorn, Brasem, Karper, Paling Belangrijkste sportvistype: Witvisser, Karpervisser, Recreatievisser Plaatsen: Sint-Genesius-Rode, Dworp
De Zevenbronnen
Viswater en visstekken
Het domein van Zevenbronnen ligt in op het grondgebied van de gemeente Sint-Genesius-Rode en Dworp (Beersel). Het domein vormt een uniek stukje natuur in de groene gordel rond Brussel. Op amper 24 hectare ontplooit zich een typisch oud Brabants landschap met beboste heuvels, diepe en natte valleien met hier en daar akkers op de meest vruchtbare plekjes. Steile hellingen bieden een prachtig panorama op het landschap.
Zevenbronnen is een cultuurhistorisch belangrijke plaats die je doet mijmeren over lang vervlogen tijden. In 1388 stichtten enkele vrome mannen een augustijnerklooster in Zevenbronnen. Dat domein was toen nog een onderdeel van het Zoniënwoud. De priorij kende algauw gouden tijden. De inkomsten kwamen rechtstreeks of via pachtgelden uit de land- en bosbouw.
Vissen werden gekweekt in de vijvers op het domein.
De naam Zevenbronnen duidt op de aanwezigheid van een bronrijk gebied. Daarbij dient zeven niet strikt te worden opgevat, maar dient het enkel te worden beschouwd als heilig getal. In deze vallei legden de monniken door afdamming de vijvers aan, voornamelijk voor het kweken van vis, wat van groot belang was gezien het grote aantal vastendagen die toenmaals gerespecteerd dienden te worden. De grote vijver, ook Molenvijver genoemd, werd gebruikt voor de aandrijving van de kloostermolen.
Van die oorspronkelijke priorij blijft vandaag niet veel meer over. De vijvers vormen wel nog altijd een belangrijk element in dit domein. Zevenbronnen telt momenteel veertien vijvers die allemaal wemelen van waterleven.
Lengte: 260m.
Breedte: 60 tot 67 meter.
Diepte: 2 tot 2,5 meter.
Oevers: natuurlijke oevers.
Stroming: geen stroming aanwezig.
Waterdoorzicht: helder water, in ondiepe zones wat plantengroei aanwezig.
Bodem: meestal zand.
De prachtige vijvers zijn gelegen in een natuurlijke omgeving.
Op de grote vijver van de Zevenbronnen mag er gehengeld worden.
Met een maximale waterdiepte van ongeveer 2 m, is dit een prachtig water voor alle manieren van hengelen op witvis,vaste stok- ,feeder-, of matchvis hengelaars zullen hier zeker aan hun trekken komen.
Op de grote vijver was een visverbod van kracht omdat de vijver beschadigd was en diende te worden hersteld.
Momenteel is de vijver hersteld maar het visbestand is nog niet terug geplaatst.
Of het al de moeite loont om er te hengelen is mij voorlopig onbekend?
Visbestand en vangsten
Vroeger kwam je er heel wat soorten tegen,waarvan blankvoorn en brasem, de meest voorkomende waren.
Voorts werden er regelmatig flinke snoeken en mooie karpers gevangen.
Er zwom zelf een meerval rond van de 2m !
Bereikbaarheid
Neem op de Steenweg naar Halle (tussen Dworp en Alsemberg, ter hoogte van huisnummer 269) in zuidoostelijke richting de Oude Nijvelsebaan. Ga aan het kruispunt met de Kerkeveldweg rechtdoor naar de Zavelbergweg. Sla rechtsaf bij Drève du Triage de la Bruyère. Sla linksaf bij Avenue de Ermitage. Aan het kruispunt met Avenue de la Corniche ga je rechtdoor. Sla rechtsaf bij Avenue des Etangs. Ga verder op Avenue de la Grande Jonction. Sla linksaf bij Zevenbronnen.
Vergunningen en rechten
Visvergunning van het Vlaamse gewest.
Te verkrijgen in ieder postkantoor.
Vissen in gesloten tijd (van 16 april tot en met 31mei) toegelaten.
Nachtvisserij toegelaten tussen 2uur na zonsondergang en 2uur voor zonsopgang.(grote vergunning noodzakelijk)
|