Contact: info@hengeleninbelgie.be  
Hengelen in België
 | home  | Contact  | 
 » Visplaatsen
 » Trailerhellingen
 » Wetgeving Vlaanderen
 » Wetgeving Wallonie
 » Wetgeving noordzee
 » Visdag verslagen
 » Visvergunningen
 » Vaarsnelheden Belgie
 » Winkels
 » Info
 » Diensten
 » Adverteren
 » Aanmelden vislocatie
 » Windkracht



U bent bezoeker
3375905



<<Terug
Terugzetten van meerval geplaatst op: 12/12/2012     
 

 

1355401621

 

Succesvol terugzetten van meerval!

 

 

In oktober 2012 zijn een aantal belangrijke wijzigingen in werking getreden die de mogelijkheden voor de sportvissers flink verruimen in Nederland.

 

De Europese meerval is uit de Flora- en faunawet gehaald en onder de werking van de Visserijwet 1963 gebracht door deze vissoort op te nemen in bijlage 1 van de Uitvoeringsregeling visserij. Concreet betekent dit dat er nu actief en gericht op de meerval mag worden gevist in Nederland.

 

Meer hierover is terug te vinden op de website van sportvisserij Nederland.

 

Over hoe je een meerval vangt vindt je informatie genoeg op internet, in tijdschriften, enz. Het zal de meeste dus wel lukken om na het lezen van al deze informatie een meerval te vangen. Ik vind het echter raar dat we tussen al deze informatie weinig of niets lezen over het terugzetten van meerval; wat verplicht is volgens de nieuwe visserij wetgeving! Het succesvol terugzetten van meerval is zeer belangrijk, zoniet het belangrijkste als we onze hobby in stand willen houden.

 

 

terugzetten

                                       indien mogelijk maak een foto in het water

 

Wij gaan als volgt te werk als er een meerval gevangen wordt.

De meerval wordt na de dril vastgenomen in de bek (meervalgreep) en voorzichtig aan boord getrokken.

Schrik niet van de druk die de meerval kan uitoefenen met zijn kaken, grote vissen kunnen een stevige druk uitoefenen op je handen!

Vooraleer je de meervalgreep wil toepassen test je even of de meerval wel volledig uitgedrild is. Geef een klein tikje op de kop van de meerval, een meerval die niet klaar is om geland te worden zal meteen een nieuwe vluchtpoging ondernemen.

Meestal zal de meerval ook enkele luchtbellen afblazen bij het einde van de dril.

Een meerval die niet volledig uitgedrild is kan heel wat schade aanrichten, gebroken hengels, je eigen veiligheid, gevaar voor kwetsuur van de vis of jezelf.

Wees dus voorzichtig!

 

Vooraleer je dus een vis aan boord brengt zie dat hij volledig uitgedrild is, het voorkomt ongevallen!! Let ook altijd op waar de haken zich bevinden in de bek, vooraleer je de meervalgreep toepast. Een vis van 10 of 30kg die aan je hand trekt terwijl er een haak inzit, is niet om mee te lachen!!

Draag werkhandschoenen of handschoenen waar geen haken in kunnen doordringen om een vis te landen.

Zelfs al zitten de haken op een veilige locatie is het toch aangewezen om handschoenen te dragen; de rand van de bek van een meerval is vrij grof (net zeer grof schuurpapier) dit zal zeker kleine wondjes veroorzaken als je geen handschoenen draagt.

 

Zorg ervoor dat het onthaak materiaal, een grote puntbektang, sterke kniptang, meter, enz. binnen handbereik liggen.Bij diepgehaakte meervallen of een haak waar je moeilijk aankan (komt zelden voor als je circle hooks gebruikt), zit niet te prutsen om deze toch maar terug of los te krijgen. Knip de haak gewoon stuk!!

 

 

opgelet voor de haken

                                                 Opgelet voor de haken!

 

 

In de boot zelf hebben we altijd een onthaakmat voor kleinere meervallen en een oud luchtmatras voor de grotere vissen bij.

We houden de vissen goed vochtig door ze te overgieten met water en varen er zo snel mogelijk mee naar de kant.(enkel bij zeer grote vissen) Sleur de vis niet over stenen, zand, grind, asfalt of wat dan ook, als je hem op de kant wil brengen.

Neem het luchtmatras met enkele mensen vast en draag de vis voorzichtig uit de boot.

Als je enkele foto’s wil nemen en de vis wil wegen doe dit dan op een zeiltje en overgiet de vis regelmatig met vers water. (bij zeer grote vissen) Hou al deze handelingen zo kort mogelijk in het belang van de vis!!! Wat ben je met twintig mooie foto’s als je na een lange foto en weegsessie achterblijft met een dode meerval??

 

 

een oude luchtmatras met zeiltje op 

         een oude luchtmatras waar je de weegzak kan opleggen doet uitstekend dienst

 

 

Als je klaar bent om de vis terug te zetten leg je de vis terug op het luchtmatras of in de weegzak. Zo kan je de vis op een gemakkelijke manier terug naar het water dragen.

Gooi de vis NOOIT zomaar terug in het water!!! Neem de meerval terug vast met de meervalgreep en laat hem voorzichtig in het water zakken. Laat hem niet meteen los, maar ondersteun de vis en beweeg hem heen en weer in de langsrichting van de vis, zo stroomt er vers water door de kieuwen van de vis. Laat de vis pas los als je er zeker van bent dat hij voldoende hersteld is en op eigen kracht weer kan wegzwemmen. Laat je een meerval te snel los, dan is de kans vrij groot dat deze naar de bodem zakt, soms op zijn rug komt te liggen en geen zuurstof meer binnen krijgt. De meerval verdrikt dan en sterft een akelige dood. Hoe groot de meerval ook is, het is dood- en doodzonde.

 

 

1355400154

                 het plezier van het vangen verlengt zich in het succesvol terugzetten

 

 

Als een meerval voldoende hersteld is na een dril, dan voel je dit aan het aanspannen van de spieren in zijn staart, de kiewen zullen ook feller heen en weer gaan.

Langzaam voel je de kracht van de vis terugkomen.

Soms kost het je een nat pak. Maar ja, dat heb ik, en ik hoop ook u, er graag voor over!

Toch? Prachtig toch als je je droomvis gezond en wel ziet wegzwemmen!!!

Als wij meervalvissers, het meervalbestand geen schade willen toebrengen en onze hobby veilig willen stellen voor de toekomst zijn we verplicht om onze vissen met de beste zorgen te behandelen. Besteed dus de nodige tijd en aandacht, zodat je een meerval succesvol kan terugzetten!

 

 

 1355400163

             Deze mooie meerval zal aan het water onder goede omstandigheden teruggaan

 

 

 

 

Vang ze, maar vooral, zet ze met zorg terug!

 

Luc De Lange

 

 

 



<<Terug




























© 2011 - hengeleninbelgie.be   
bsites websolutions
West Vlaanderen Oost Vlaanderen Antwerpen Limburg Vlaams Brabant Henegouwen Waals Brabant Luik Namen Luxemburg