Provincie: West-Vlaanderen
Watertype: Openbaar kanaal, Groep 1 Belangrijkste Vissoorten: Blankvoorn, Kolblei, karper, paling, giebel, baars Belangrijkste sportvistype: witvisser, recreatievisser, karpervissers, wedstrijdvissers Plaatsen: Brugge, Jabeke, Oostende
Kanaal Brugge - Oostende
Viswater en visstekken
Het kanaal Brugge-Oostende loopt van Brugge naar Oostende. In Brugge is het via de Ringvaart verbonden met het kanaal Gent-Brugge, de Damse Vaart en het Boudewijnkanaal. Tussen Oudenburg en Oostende sluit het aan met het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.
Dit kanaal werd met mankracht gegraven en volgt grotendeels het traject van de voormalige Zuidleie.
Het zuiveren van het industrieel en huishoudelijk afvalwater leidde tot een terugkeer van heel wat vissoorten.
Aan de Miseriebocht gebeurde er een herinrichting om het de vissen nog meer naar hun zin te maken, voorts werd er een 300 meter lange wedstrijdzone aangelegd langs de Steenkaai. In de toekomst zal werk worden gemaakt
van faciliteiten ter hoogte van Moerbrugge en van een verlenging van de hengelzone stroomafwaarts de
spoorwegbrug te Brugge. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het Waggelwater aan te sluiten op het kanaal.
Lengte: 20,9 km .
Breedte: ~14 meter .
Diepte: tot 3 meter
Oevers: natuurlijk oevers, op zeer veel plaatsen verstevigt.
Stroming: soms lichte stroming aanwezig.
Waterdoorzicht: helder tot licht troebel water.
Bodem: slib.
Wie er nog niet van overtuigd is dat de inspanningen van de Vlaamse overheid voor het herstel van de waterkwaliteit vruchten afwerpen, moet dringend eens langs het Kanaal van Brugge naar Oostende fietsen.
Men zal versteld staan van het grote aantal hengelaars uit de regio, die dit kanaal erg weten te waarderen. De recreatieve hengelaars vissen voornamelijk op witvis en paling. Stilaan vinden ook de karpervissers er een vaste stek. Een achttal hengelclubs uit de regio organiseren er hun club- en regionale wedstrijden.(bron ANB)
Visbestand en vangsten
Recente gegevens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) melden de aanwezigheid van 16 vissoorten. Meest voorkomend is de blankvoorn de kolblei en de paling, verder kan je er snoekbaars, baars, zeelt, rietvoorn, giebel,... vangen.
Bereikbaarheid
Enkel toegankelijk met de wagen in de zones waar autoverkeer toegelaten is. Er zijn goeie hengelvoorzieningen ter hoogte van de oude kanaalarm en het schiereiland van de Gevaerts. Verder ook op het einde van de Oostdijk te Moerbrugge tot aan de ingang van Leiemeersen-Noord en ter hoogte van de monding van de Rivierbeek langs de Westdijk tegenover de Warandeputten. Langs de onverharde jaagpaden mogen in geen geval auto's rijden en stationeren.
Vergunningen en rechten
Visvergunning van het Vlaamse gewest.
Te verkrijgen in ieder postkantoor.
Er mag gevist worden gedurende de paaitijd en 's nachts.
Opgelet hiervoor is wel een groot visverlof nodig!!
Men moet de gevangen vis onmiddellijk terugzetten en een leefnet is niet toegestaan.
|