Provincie: West-Vlaanderen Watertype: Openbaar kanaal, Groep 1 Belangrijkste Vissoorten: Karper, Brasem, Blankvoorn, Belangrijkste sportvistype: Witvisser, Recreatievisser, Karpervisser, Roofvisvisser Plaatsen: Ieper, Boezinge, Steenstrate, Bikschote, Merkem, Drie Grachten, Noordschote, Knokkebrug
Het Ieperleekanaal – Kanaal Ieper-Ijzer
Viswater en visstekken
Het Ieperleekanaal is een kanaal gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Het loopt van de stad Ieper naar de rivier de IJzer, ter hoogte van de Knokkebrug op grens van Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge.
Het Ieperleekanaal of kanaal Ieper-IJzer gaat in oorsprong terug tot 1251. Toen werd tussen het aan de IJzer gelegen gehucht Knocke en het dorp Boezinge het kanaal Ieper-IJzer gegraven om de scheepvaart tussen Ieperlee en IJzer te optimaliseren. Later werden hieraan nog heel wat aanpassingen gedaan.
Heden ten dagen heeft het kanaal vooral een recreatieve functie.
In het Ieperleekanaal monden diverse waterlopen uit die bijna alle voorzien zijn van een kleine uit- of inlaatsluis.
Al deze sluisjes zijn in oorsprong zogenaamde 'schuiven'. Kenmerkend voor deze kleine keerconstructies zijn hun ophaalbare schuif. Dit kanaal met zijn natuurlijke oevers is een paradijs voor hengelaars! Het jaagpad is dan weer een must voor fietsers, o.a. de fietsroutes ‘Vlaanderen fietsroute’ en de ‘Vredesroute’ lopen langsheen dit kanaal. Ook de wandelaars kunnen ten volle genieten v/d rust en de prachtige fauna en flora langsheen het kanaal.
Het 15 km lange kanaal wordt opgesplitst in 3 delen door de 2 sluizen die zich op het kanaal bevinden. Deze drie delen worden ook wel De Lage vaart, De midden vaart en de Hoge vaart genoemd.
De 3 kanaal delen verschillen wel erg van elkaar.
Lengte: 15 km.
Breedte: tot 30 meter.
Diepte: gemiddeld 2,3m.
Oevers: veelal natuurlijke oevers, afgewisseld met kunstmatige oevers van beton.
Stroming: meestal geen stroming aanwezig.
Waterdoorzicht: het water is licht troebel, hier en daar plantengroei aanwezig.
Bodem: meestal slib, stenen en zand.
Hengelen toegestaan van de kaai in Ieper tot de monding in de Ijzer.
De Lage Vaart begint bij de Boezingesluis en loopt tot aan de Ijzer.
Over een lengte van ongeveer 9km heeft dit stuk natuurlijke oever.Vooral aan de rechterkant van het kanaal tot aan de Steenstrate is de oever flink begroeid door bomen en struiken. De oevers zijn hier moeilijk bereikbaar maar de vangsten zijn meestal goed op dit stuk. De linkeroever darentegen is wel goed bereikbaar, langsheen deze oever loopt een jaagpad over de volledige lengte. Opgelet dit jaagpad is echter niet berijdbaar met de wagen. Op beide oevers staan ook mooie rietkragen. Vanaf de Steenstrate is er ook aan de rechterkant een jaagpad over de volledige lengte, de oevers zijn gematigd stijl tot bijna plat. De linkeroever is meestal flink begroeid met bomen en struiken en slechts hier en daar kan het water bereikt worden. Er staan op dit stuk veel over het water hangende bomen en struiken. Je vindt er een smal paadje, maar als je wat verder wil zitten is het zelfs met een materiaalkarretje zeer moeilijk rijden om op je stek te geraken.
Het stuk Middenvaart met een lengte van 7 km heeft aan de linkeroever meestal een natuurlijk verloop, verstevigt met breuksteen waartussen planten groeien. Op sommige plaatsen is de oever een betonnen damwand en deze wordt nog uitgebreid. Er is een jaagpad langs het volledig traject, echter niet berijdbaar met de wagen. Het water is verder goed bereikbaar en men kan overal hengelen .
De rechteroever is natuurlijk maar over het grootste deel erg stijl en niet bereikbaar via wegen. Alleen op het einde kan men door een bosje aan het water geraken, hier is de oever niet stijl.
De Hoge Vaart met een lengte van een 4 tal km heeft een rechteroever die hoofdzakelijk bestaat uit een betonnen damwand te bereiken via een schuinsaflopende grashelling. Deze oever is vrij eentonig en ligt langs de weg die dit deel van het kanaal volgt . De linkeroever daarentegen is meestal natuurlijk met slechts op het einde betonnen wanden . Deze oever heeft ook mooie rietkragen . Nadeel is dat je slechts op een beperkt aantal plaatsen met de wagen tot bij de oever geraakt . Langs de volledige linkeroever is echter een jaagpad.
Visbestand en vangsten
Het visbestand op dit kanaal bestaat uit een een 20 tal vissoorten : namelijkBaars, paling, brasem, blankvoorn, karper, snoek, snoekbaars, alver, zeelt, winde, bittervoorn, kroeskarper, graskarper, pos, giebel, stekelbaars.
Brasem en voorn zijn de dominante soorten in dit kanaal.
Een gekende stek voor zowel snoek als karper is in het begin van de middenvaart, namelijk het stuk tussen Boezingebrug en de sluis en aan het sluis zelf. Op de hoge vaart heb je een vrij goede stek is in het begin stroomopwaarts. Zowel op de rechter- als de linkeroever is hier een inkomende beek. Vooral in de winter is het hier vaak goed Voornvissen. Op zomeravonden komt de karper hier vaak in het ondiepere water azen.
Een andere goede gekende karperstek is het stakketsel op de rechteroever.
Het drukst beviste stuk van dit kanaal ligt op de lage vaart, het is ook het beste stuk qua visbezetting.
Zowel Steenstrate als aan het monument van de gebroeders van Raemdonk staan bekend als goede karperstekken. Het gebeurd dan ook zelden dat hier geen karpervissers aanwezig zijn.
Bereikbaarheid
Op de stukken waar een weg aanwezig is zijn de visstekken vlot te bereiken, de betere stekken bereik je echter te voet door een flink stukje stappen. Een materiaalkar is hierbij een handig hulpmiddel!
Vergunningen en rechten
Visvergunning van het Vlaamse gewest.
Te verkrijgen in ieder postkantoor.
Er mag gevist worden gedurende de paaitijd en 's nachts .
Opgelet hiervoor is wel een groot visverlof nodig!!
Men moet de gevangen vis onmiddellijk terugzetten en een leefnet is niet toegestaan.
|