Provincie: Antwerpen Watertype: Openbare rivier, Groep 1 Belangrijkste Vissoorten: Blankvoorn, Bot Belangrijkste sportvistype: Zeevisser, Recreatievisser, Witvisser Plaatsen: Rumst, Terhagen, Boom, Niel,
De Rupel
Viswater en visstekken
De Rupel is een korte maar brede zijrivier van de Schelde die ter hoogte van Rumst ontstaat door de samenvloeiing van Nete en Dijle. De Rupel mondt tegenover Rupelmonde uit in de Schelde. De Rupel is afhankelijk van het getij, wat je ook in de omgeving kan waarnemen. Bij hoogtij heb je vanaf het water op rechteroever een vergezicht over de Rupelstreek en op linkeroever over Klein-Brabant; bij laagtij zie je de waadvogels voedsel zoeken op de vrijgekomen slikken. Door het opkomend tij van het Scheldewater is de Rupel zwak brak.
Het debiet van de Rupel volgt vooral in de winter de neerslagschommelingen.
De Rupel was berucht voor zijn slechte waterkwaliteit vooral door het inkomende water van de Zenne werd de Rupel jaren vervuild.
Tussen 1880 en 1960 kende de industrie in de Rupelstreek haar glorietijd. Steenbakkerijen, scheepswerven, metaal-, glas- en pantoffelfabrieken, economische bedrijvigheid alom.De Rupelstreek was bekend voor haar vele steenbakkerijen. De meeste steenbakkerijen zijn nu gesloten en staan er vervallen bij, slechts enkele zijn nu nog in bedrijf. In de jaren 90 was de Rupel een open riool met pikzwarte oevers waar het biologisch leven op een zeer laag pitje stond. Door de waterzuiveringsprojecten en inspanningen van de industrie is de waterkwaliteit stilaan beter geworden, wat we duidelijk merken aan vissen en vogels die terugkeren in en om deze rivier.
Lengte: 12 km.
Breedte: 130 tot 230 meter.
Diepte: tot 7 meter.
Oevers: bijna overal natuurlijke oevers met riet of steenstort.
Stroming: altijd stroming aanwezig.
Waterdoorzicht: het water is troebel , geen plantengroei aanwezig.
Bodem: meestal slib, stenen en zand.
De verbeterde waterkwaliteit heeft ervoor gezorgd dat je stillaan meer en meer hengelaars ziet verschijnen langsheen deze prachtige rivier. Het is niet altijd gemakkelijk hengelen op de Rupel.
Door de vele slikplaten is het altijd een beetje zoeken om een geschikt visplekje te vinden langsheen de oevers.
Hou er rekening mee dat deze rivier stevig kan stromen en het water ongeveer een meter stijgt of daalt.
De diepte van deze rivier bedraagt te Rumst ongeer 2,90 m; te Boom 3,60 m en te Rupelmonde 6,90 meter. Het tij doet de waterstand van 2 tot 3 m stijgen en haar breedte van 100 tot 230 m toenemen.
De feederhengel of een werphengel met een gewicht tussen de 100 tot 150gr heb je hier wel nodig om in de sterke stroming te kunnen hengelen.
Je hebt op dit water wel regelmatig last van krabben als je wormen als aas gebruikt.
Visbestand en vangsten
Het visbestand op deze rivier bestaat uit een een 15 tal vissoorten : namelijk Baars, paling, bot, blankvoorn, brasem, giebel, bittervoorn, winde, brakwatergrondel, kolblei, europese meerval, zeebaars, stekelbaars, rietvoorn, snoekbaars...
Blankvoorn en bot domineren hier zowel in gewicht als aantal.
Bij metingen worden er steeds meer vissen gevangen, een lokale hengelaar beweert zelfs op twee maanden tijd 23 Europese meervallen gevangen te hebben!
Bereikbaarheid
Door de brede slikplaten is het niet altijd gemakkelijk om een geschikte hengelplaats te vinden.
Bij de oude veerpont Wintam-Niel aan de Rupelstraat in Niel, zijn er enkele leuke stekken.
Hier heb je ook twee golfbrekers waar je vanaf kan hengelen.
Aan de overzijde heb je langs de Nijverheidsstraat een 8tal golfbrekers die interresant zijn om te hengelen.
Langs de Heidonkstraat en de Hoek heb je ook enkele golfbrekers die door hengelaars gebruikt worden.
Vergunningen en rechten
Visvergunning van het Vlaamse gewest.
Te verkrijgen in ieder postkantoor.
Er mag gevist worden gedurende de paaitijd en 's nachts .
Opgelet hiervoor is wel een groot visverlof nodig!!
Men moet de gevangen vis onmiddellijk terugzetten en een leefnet is niet toegestaan.
|